top of page

 

Geleneksel tıp uygulayıcıları ve arıcılar tarafından iyi bilinmesine rağmen, perga veya arı ekmeği olarak da bilinen arı ürününü çok az kişi biliyor

Şaşırtıcı bir şekilde, arı ekmeği fermente arı polenidir ve arılar tarafından yapılır.

Polen tuzaklarının polen toplamak için aktive edilmediği zaman kovana getirilen polenler kovandaki diğer genç arılar tarafından petek gözüne boşaltılıp bozulmayı önlemek için tükürük bezlerinin ve ballarının salgıları eklenerek sıkıca ve güvenli bir şekilde paketlenir. Bu karışım hazırlandıktan sonra arılar balmumu ile mühürler ve sabitler.

Sızdırmaz hale getirildikten sonra karışım, ekşi süt ve diğer fermente süt gıdalarının geçtiği fermantasyonla aynı olan laktik fermantasyona maruz kalır.  90 gün sonra, bu karışım arı ekmeği olarak bildiğimiz şeye dönüşür.

Bu karışım; farklı enzim, mikroorganizma, nem ve sıcaklığın  etkisiyle kimyasal değişikliğe maruz kalmaktadır. Kimyasal değişikliğe uğrayan bu depolanmış polen, perga (arı ekmeği) olarak adlandırılmaktadır. Yavru arıların beslenmesinde kullanılır.

Perga (Arı Ekmeği) aynı bitkinin poleninden daha fazla indirgenmiş şeker, K vitamini ile mikroorganizma sindirici enzim içermektedir. Arı ekmeği proteinlerinin sindirimi daha kolaydır. Perganın kimyasal kompozisyonu polenden farklıdır, örneğin arı ekmeği laktik asit nedeniyle daha yüksek asiditiye sahiptir ve daha yüksek oranda K vitamin içermektedir.

 

Arı ekmeğinin genel içeriği esansiyel aminoasitlerden(Yediğimiz yiyeceklerden aldığımız amino asitler) proteinleri oluştururArı polenine nazaran arı ekmeği 6 kat daha fazla laktik asit içermekte ve bu özelliği kendini korumasını, polen kadar maya gelişimine açık olmamasını sağlamaktadır. Ayrıca arı ekmeğinin tat özellikleri arı polenine göre daha iyidir ve vücutta emilimi daha kolaydır.

 

bottom of page